Tanrının ya da Allah’ın varlığının delilleri var mıdır?

Öncelikli olarak Tanrı kelimesi ile Allah kelimesi arasındaki farkı anlamak gerekiyor. Zira Tanrı Türkçe olarak yaratıcıyı nitelemekteyken Allah ismi ise İslam dinindeki yaratıcıyı temsil etmektedir. Yani Tanrı tüm dinler için kullanılan Türkçe yaratıcı manasını taşır. Tanrı’nın varlığının delili tüm dinler için geçerli olan bir veya birden çok yaratıcı var mıdır sorusuna cevap olarak kullanılırken, Allah’ın varlığının delili ise İslam dini içerisindeki yaratıcının varlığını ispata yönelik olacaktır. Bu nedenle İslam dinindeki yaratıcının varlığından daha ziyade genel olarak bir veya birden çok yaratıcı var mıdır sorusuna öncelikli olarak cevap verelim.

Tanrı var mıdır?

Sayfamızın adının Bilim Ekseni olması itibariyle öncelikli olarak net cevap verelim evet Tanrı mutlak suretle olmak zorundadır! Peki ama nasıl? Sebebi oldukça basit, bilimsel olarak kabul edilen her şeyin bilimsel olabilmesi için öncelikli olarak bir matematiksel orana tâbi(bağlı) olmak zorundadır. Bu nedenle şans gibi bir açıklama ile yapılan hiçbir olay bilimsel olmadığı gibi tanrının yokluğunu da ispat edemez. (Ki yokluğun ispatı imkansızdır, tüm kâinatta aramak gereklidir kâinatı ise sonsuz kabul ediyoruz.) Bu kadar kesin ve net bir şekilde konuşmamızın nedeni ise matematiksel olarak şans diye bir kavramın olmamasıdır. O hâlde gelin şans ile karıştırılan olasılığın aslında ne olup olmadığına birlikte bakalım.

Şans ile olasılık aynı şey midir?

Kesin cevap hayır. Olasılık herhangi bir şeyin olabilme ihtimalidir. Fakat bu ihtimalin olması için başlangıçta potansiyel veya kinetik enerjiye sahip olmalıdır. Aksi takdirde hareket gerçekleşemez ve durum değerlendirilemez! Potansiyel veya kinetik enerjisi var ise bu durumda olasılık durumu değerlendirir. Durumu değerlendirirken fizik kuralları göz ardı edilir. Zira fizik formülünü biliyor olsaydık olasılık konusuna gerek kalmazdı 😂


Örneğin biz, fizikteki serbest atış fonksiyonunu bilmiyor olsaydık, bu durumda bir futbolcunun topa vurduğu anda gol olup olmaması durumu için olasılık hesabı yapılabilirdi(ki sonsuz olasılık vardır) Fakat futbolcu topa vurduğu anda hatta vurmadan önce fizik kuralları zaten o atışın ne olacağını bize söylemektedir. Kısaca şunu sormak gerekiyor; futbolcu topa vurduğunda şans olduğu için mi gol oldu? Yoksa gerekli kuvvet ve doğru açı ile vurduğu için mi gol oldu? Kesinlikle gerekli kuvvet ve doğru açı ile vurduğu için gol oldu! Bu durum fizikseldir, hesaplanabilir.

Yani tanrı var mı?

Şans diye bir şey yok ki şans eseri ile oluşmuş bir kâinat olsun demek gerekir. Kesinlikle şans diye bir yoktur! Matematiksel olarak yoktur. İnsanlar genel itibariyle akılları ile çözüme ulaşamayacakları noktalarda örneğin bir kaza geçirdiğinde “Çok şanslıydım, yaralanmadım” şeklinde ifadeler kullanabilir. Fakat şanslı olduğu için değil, aracında hava yastığı olduğu için, çok hızlı olmadığı için, pamuk tarlasına düştüğü için, kendisine çarpan araç yavaş olduğu için kırık veya ciddi bir yaralanma olmadı!

Ne yani şans yoksa tanrı var mı?

Evet şans yoksa tanrı net bir şekilde vardır. Nedeni ise şans ve tesadüf gibi olaylar kaosu anlatmak için kullanılır. Evrim teorisi ise tümüyle kaos neticesinde oluşan canlıları ifade etmektedir. Fakat kaosun bulunduğu bir galakside düzen bulunamaz! Örneğin kimyadaki sabit oranlar kanunu bir sabittir ve gerekli koşullarda aynı deney yapıldığında aynı sonuç elde edilir. Kaos olsaydı, şans olsaydı hiçbir şekilde aynı sonuç elde edilemezdi. Genel itibariyle insanların matematikteki olasılık ile şans gibi ifadeleri birbirine karıştırması çok büyük problemlere yer açmaktadır. Olasılık, formülü bilinmeyen olayların izahı, daha doğrusu durum değerlendirmesi için kullanılır. Tümüyle olmayan bir ifadenin, şartları ve koşulları belli olmayan alanlarda atıp tutmak için kullanılmaz. Örneğin bir paranın havaya atılması durumunda yazı veya tura gelmesi durumu, atılan madeni paranın havada gerçekleştirdiği fizik kurallarının hemen hesaplanamaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca madeni para havaya atılırken potansiyel bir enerji vardır ve kinetik enerjiye dönüşerek madeni parayı havalandırır. Yani bizim dünya üzerinde görmüş olduğumuz tüm olaylar başlangıcında bir kuvvetle hareket eder ve bu doğrultuda bir işlem meydana gelmektedir. (olaylar manyetik, nükleer, gravitasyonel vb. olabilir.)


Şans veya kaos gibi ifadeler düzenin zıddıdır. Düzen varsa kaos yoktur. Kaos veya şans varsa neden formül veya düzen var? İşte tam olarak bu iki kavram bize gösteriyor şans ile yol almak matematiksel olarak açıklanamaz ve izah edilemez. Bırakın şansı, formül ile ifade edilemeyen olasılık durumlarında eğer olasılık 10 üzeri -16’dan daha küçük ise bu durum imkânsız olarak kabul edilmektedir.


Şans ifadeleri genel itibariyle kumar, ne olduğu ve nasıl çalıştığı bilinmeyen makineler aracılığı ile oynanan oyunlarda kullanılır. Fakat kurtlar vadisinden Karahanlı derki: Kumarı, sadece oynatan kazanır! Olay aslında bu kadar basittir. Yaratıcının varlığını iddia eden matematiğin, fiziğin ta kendisidir.


Fizik derki: ”Bir olay, sonuç, nesne veya obje varsa onu yapan olmak zorundadır.” Bu noktada yaratıcının varlığını inkâr etmek şansı kabul etmeye, tesadüfü kabul etmeye bizi itmektedir. Ki bilimselliğin ifadesi olan matematikte şans diye bir şey yoktur! Kanmayın, kandırılmayın!


Sonraki yazımızda ise Tanrı’nın varlığı tamam da neden İslam veya neden Allah sorularına cevap arayacağız.

Hz Aişe, Peygamber Efendimiz ile Kaç Yaşında Evlendi?

Bu soruya cevap vermeden önce, tartışmalara konu olan ilgili hadisi size göstermek gerekmektedir. Zira olayı derinlemesine öğrenmek için bu gereklidir.

Buhari'de Hz. Aişe kaç yaşında evlendi?

Bu rivayet Sahih-i Buhari'nin 62. kitabı olan Kitabu'n-Nikah'ın 39. Bab'ında geçmektedir. Türkçe çeviri olarak "Diyanet İşleri Başkanlığı çevirisinde Hz. Aişe'nin evlilik Hadisi şu şekilde anlatılmaktadır. Hadis:" Aişe (r.a.) şöyle demiştir: "Peygamber (s.a.v) benimle ben altı yaşında iken evlendi. Medine'ye geldiğimizde Beni Haris bin Hazrec'e indik. O zaman ben humma hastalığına yakalandım ve saçlarım döküldü. Sonra iyileşip saçlarım tekrar uzadı. Annem Ümmü Rûman, ben salıncakta arkadaşlarımla oynarken bana gelip sesl...

Allah Varsa Afrikadaki Çocuklar Niye Aç?

Şimdi bu tarz sorulara biz cevap verirken aslında yani cidden mi diye soruyoruz. Zira işin artık komediye kaydığını net bir şekilde görebilirsiniz. Öyle ki bunu Youtube videosu halinde paylaşıp kendi akıllarınca dalga geçiyorlar.

Mademki siz bunu Youtube videosu yapıp, genç çocukların imanlarını etkiliyorsunuz o hâlde bizde size tek bir örnekle cevap verelim.

Allah Neden Müdahale Etmiyor?

Düşünelim, bir kişi zina işliyor veya cinayet işliyor ve günahı işlediği anda patlıyor, günahı işlediği anda güneşe uçuyor veya günahı işlediği anda ölüyor. Sizce bunu gören biri, bir daha günah işler mi? O hâlde sınavın ne manası kalır? Allah, insanlara hani öz...