Server (Sunucu) Nedir?

Sunucu kelimesinin kökenine baktığımızda "Sunucu", "Sunmak" kelimesinden gelmektedir. Tam da kelime anlamına göre iş yapar ve bize bir şeyler Sunar. Peki bize ne sunar?


Sunduğu şeyler genel itibariyle sürekliliği bulunan, birden çok insana aynı veriyi karmaşa olmadan ulaştıran, yüsek hızlarda çalışması gereken özelleştirilmiş yazımlar ve bilgilarların genel adıdır.

server

Sadece güçlü bilgisayarlar Sunucu sıfatına sahip olmazlar. Güçlü veya güçsüz herhangi bir bilgisayarın "sunucu" tanımı alabilmesi için bir şeyler sunması gerekmektedir. Sunulan şey web sitesi, veri tabanı verileri, yönlendirme, bulut merkezi, dosya saklama alanı vb. olabilir. Kısaca bizden uzakta duran fakat bize veya topluma hizmet veren, sürekli çalışır durumda olan "bilgisayar - yazılım" yapılarına sunucu denmektedir.

Sunucunun yapıları:

Hosting, VPs ve VDs yapıları, Sunucu dediğimiz güçlü bilgisayarın aslında sanallaştırarak (bölümlere ayrılarak) elde edilen yapılarıdır. Zira doğrudan bir sunucu tek başına çok güçlü olabilmektedir. Güçlü olması mesele değil de fiyatının yüksek olması mesele olduğundan kaynaklı olarak, her insanın bütçesine hitap etmesi adına farklı şekillerde insanların kullanımına sunulmuştur.

IP Adresi Nedir?

IP adresi (Internet Protokol Adresi), bir cihazın internet veya yerel ağ üzerinde tanımlanmasını sağlayan benzersiz bir sayısal etikettir. İnternete bağlanan her cihazın, verilerin doğru şekilde yönlendirilmesi ve alınabilmesi için bir IP adresine ihtiyacı vardır.


IP Adresinin İşlevleri:

   - Cihaz Tanımlama: IP adresleri, internete veya yerel ağlara bağlı her cihazı tanımlar. Bu, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, yazıcılar, sunucular ve diğer ağ cihazları için geçerlidir.

   - Veri Yönlendirme: IP adresleri, verilerin doğru hedefe yönlendirilmesini sağlar. Örneğin, bir web sitesine erişmek istediğinizde, tarayıcınız bir IP adresine istek gönderir ve bu adres üzerinden veri...

VDs Nedir?

VDs, "Virtual Dedicated Server (Sanal Dedike Sunucu)" kelimelerinin kısaltmalarından oluşmaktadır. "Dedike" kelimesi, özel olarak tahsis edilmiş manasına gelir. Bu nedenle diyebiliriz ki VDs sunucu, bireylere özel olarak (CPU, RAM, Disk alanı vb.) vermektedir.

VDs

VDs yapısı, Paylaşımlı Hosting ve VPs yapılarında olduğu gibi, sunucu içerisindeki alanı temsil etmek için kullanılmaktadır.


VDs Sunucunun Özellikleri Nelerdir?

VDs sunucunun, ne olduğunu anlamak için aslında ne olmadığına bakmak daha...