JSON Nedir?

Kendisini en kısa şekilde anlatan ifade sanırım; “Veri tabanı olma yolunda ilerleyen veri aktarma formatıdır”, ifadesi olacaktır. Evet kendisinden bir veri aktarma formatı olarak bahsettik, zira bir yerden farklı bir yere veri taşınma işlemleri esnasında karşımıza çıkan, hızı, performansı, kullanım kolaylığı sayesinde hayatımızı kolaylaştıran müthiş bir yapıdır. Hızlı, yüksek performanslı olmasının yanı sıra JavaScript nesnelerine oldukça benzemesi ve JavaScript dili ile mükemmel uyumlu şekilde çalışması sebebi ile JavaScript dilini kullanan yazılımcıların sıklıkla kullandığı araçtır. Kendisi araçtan ziyade, günümüz kullanımda aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir örnek ile anlatmak gerekirse; (Client) istemci tarafından yaptığımız bir olay doğrultusunda, (Server) sunucuya veri göndermek istediğimizde İstemci – Sunucu arasında veri alışverişini yapmamıza imkân verir. Tabi bu imkânı sadece JSON verir diye bir kaide yoktur. JSON veri transfer aracının yanı sıra XML veri transfer formatı da aynı işlemi yapmaktadır. Lakin XML ile JSON kıyaslandığında JSON veri aktarma formatının XML yapısına göre çok daha hızlı olduğu açık ve net bir şekilde ortaya konmaktadır. Tabi kendisini övmeye devam ederken şunu da eklemek istiyorum, yazının başında kendisinden aynı zamanda veri tabanı olma yolunda ilerleyen şeklinde bahsetmiştik. Veri tabanı olma yolunda ilerlemesine örnek vermek gerekirse günümüzde Fake.API olarak bilinen yapılarda bir projenin test edilmesini sağlamak amacıyla JSON veri aktarma formatı, kısmi olarak veri tabanı şeklinde kullanılmaktadır. Ayrıca MongoDB olarak bilinen veri tabanı, verileri doğrudan JSON verisi olarak saklamaktadır. Peki bu JSON neden bu kadar seviliyor? Sebebi aslında oldukça basit “kolay yazım tarzı”. Hemen bir örnek verelim:

Yazının Devamı İçin Tıklayınız

JavaScript Dosyalarına Nasıl JSON Dosyası Eklenir?

a) HTML Sayfası İçerisindeki Javascript


HTML sayfasına data.json isimli bir dosya içerisinden verileri aktarmak istediğimiz zamanlarda ilk olarak yapmamız gereken işlem sayfamıza eklemiş olduğumuz JavaScript dosyasının type değerini değiştirmek olacaktır.

<script src="app.js" type="module"></script>

type="module" olarak ayarlandıktan sonra artık data.json isimli dosyasımızı başarılı bir şekilde projemizin içerisine dahil edebiliriz. Tabi .json dosyasını projenin içerisine dahil etmenin birden çok yöntemi olabilir.

1. Bunların birincisi olarak doğrud...