Hosting Nedir?

Bir web sitesinin, internet üzerinden erişilebilir olabilmesi için gerekli olan ayarların yapıldığı sunuculara Hosting denmektedir.

hosting

Genel olarak kullanıcılar için (Web sitesini kolaylıkla paylaşabilmek için) özel olarak dizayn edilirler. Kullanıcılar Web projelerini yayınlamak için genellikle bir yapılandırma yapmazlar. Bunun yerine yapılandırılmış bir platform üzerinden web projelerini hızlı bir şekilde paylaşabilirler. Böyle bir durumun sağladığı avantajlar; sunucu yapılandırma olaylarından kurtulma (Genelde Linux Komutları) ve daha az bilgi ile projeyi yayınlama imkanı sunmaktadır.


Hosting terimi genellikle sunucu hizmetleri sağlayan şirketlerin servis sağlayıcısını ifade etmektedir. Yani aslında bizim VPs olarak bildiğimiz şey temelinde VPs Hosting şeklinde, Paylaşımlı Hosting ise genel olarak sanki Hosting kelimesinin orjinal hâliymiş gibi kullanılmaktadır.


Paylaşımlı Hosting

Sunucu firmalarının genel olarak doğrudan Hosting şeklinde ifade ettikleri yapılardır. Tam tanımı ise: "Yazılımsal olarak birbirinden ayrılmış sanal bölümler, aynı (CPU, RAM, disk alanı vb.) değerleri kullanırlar. Bu nedenle fiyatları ucuz olur. Zira CPU ve RAM gibi değerlerin ortak olarak kullanılması demek bir projenin diğer projeleri etkilemesi, güvenlik zafiyetlerin oluşması manasına gelmektedir.


Özellikle günümüz Türkiye'si içerisinde eğer PHP veya HTML ile bir web sitesi yazarsanız, yazdığınız projeyi bütün Hosting Firmaları destekleyecektir. Fakat aynı destekleme durumu NodeJS veya Django gibi daha yeni sayılabilecek teknojiler için mümkün değildir. Tabi destekleyen güncel firmalar olabilir fakat bu konuyu iyi araştırmak gerekiyor.

IP Adresi Nedir?

IP adresi (Internet Protokol Adresi), bir cihazın internet veya yerel ağ üzerinde tanımlanmasını sağlayan benzersiz bir sayısal etikettir. İnternete bağlanan her cihazın, verilerin doğru şekilde yönlendirilmesi ve alınabilmesi için bir IP adresine ihtiyacı vardır.


IP Adresinin İşlevleri:

   - Cihaz Tanımlama: IP adresleri, internete veya yerel ağlara bağlı her cihazı tanımlar. Bu, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, yazıcılar, sunucular ve diğer ağ cihazları için geçerlidir.

   - Veri Yönlendirme: IP adresleri, verilerin doğru hedefe yönlendirilmesini sağlar. Örneğin, bir web sitesine erişmek istediğinizde, tarayıcınız bir IP adresine istek gönderir ve bu adres üzerinden veri...

VDs Nedir?

VDs, "Virtual Dedicated Server (Sanal Dedike Sunucu)" kelimelerinin kısaltmalarından oluşmaktadır. "Dedike" kelimesi, özel olarak tahsis edilmiş manasına gelir. Bu nedenle diyebiliriz ki VDs sunucu, bireylere özel olarak (CPU, RAM, Disk alanı vb.) vermektedir.

VDs

VDs yapısı, Paylaşımlı Hosting ve VPs yapılarında olduğu gibi, sunucu içerisindeki alanı temsil etmek için kullanılmaktadır.


VDs Sunucunun Özellikleri Nelerdir?

VDs sunucunun, ne olduğunu anlamak için aslında ne olmadığına bakmak daha...