CSS Nedir?

Standart bir söz vardır; "HTML bir bina ise CSS onun boyası, tasarımı, iç ve dış kaplamasıdır." Bir web sayfasının tasarımından sorumlu olan konudur. CSS kelimesinin tam açılımı "Cascading Style Sheets" şeklindedir. Türkçe anlamı ile "Basamaklı Stil Şablonu" anlamına gelmektedir. Basamaklı olmasının nedeni kodların yukarıdan aşağıya, sağdan sola doğru sıralı şekilde okunması sebebiyledir. CSS aslında mükemmeldir, zira renksiz, karanlık, siyah beyaza mâhkum olan yazılımı adeta renkli cıvıl cıvıl bir hâle getirir. Özellikle günümüz web sitelerinin kullanıcılarını cezbedebilmesi için CSS konusuna ciddi ve gerekli değerler yazılımcı arkadaşlar tarafından kesinlikle verilmelidir. Aksi hâlde web siteniz kullanıcıların beğenisine kavuşmaz ve kullanıcı kaybedebilirsiniz. Tabi bir sitenin kalitesini gösteren tek etken CSS değil lakin CSS çok büyük bir etken :) Kısaca en büyük o mu bilmem ama çok büyük, şaka şaka gözünüzde büyütmeyin, gerektiği kadar çalışıp çabalarsanız çok kısa sürede çözersiniz kendisini, haydin iyi günler. Bu yazı Yazılım Tarihi başlığının altında olduğu için CSS hakkında sadece ne işe yaradığını anlattım. Eğer CSS'in detaylarını görmek nasıl kullanıldığını öğrenmek istiyorsanız, CSS başlığına gidebilirsiniz.

CSS Nasıl Kullanılır?

CSS kullanımı temelde 3'e ayrılmaktadır. Bunlar Satır içi (inline) CSS, Dahili (internal) CSS ve Harici (External) CSS şeklindedir.


Satır içi (inline) CSS

Satır içi CSS kullanımında yapılması gereken tek şey ilgili elementin içerisine girip yeni bir "attribute" değeri tanımlamak olacaktır.

<!DOCTYPE html>
<html lang="tr">
  <body>
    <h1 style="color: orange; font-size:30px;" ></h1>
   </body>
</html>

Yukarıdaki örnekte "h1" elementine satır içi CSS uygulanarak; rengi turuncuya, yazı boyutu ise 30px değerine çekilmiştir.

Satır içi CSS yapıları, doğrudan ...

CSS İle 'a' Elementinin Seçicileri Nelerdir?

Bu yazımız CSS seçicileri yazısının son yazısıdır. Bu yazı <a href=''></a> elementini seçmek üzerine hazırlanmış bir yazıdır. Fakat örneğin ":active" yapısı Pseudo-class Seçiciler başlığı altında tanımlanmış bir özelliktir. Fakat neticesi itibariyle en çok kullanıldığı alan <a href=''></a> elementi olması nedeniyle bu yazıda sadece <a href=''></a> elementi için nasıl kullanılıyor bunu görmeye çalışacağız.


CSS ":active" Seçicisi:

Elementin tıklanıldığı anı temsil etmektedir. Sadece "a" elementine özel değildir. Fakat en çok "a" elementi için kullanılmaktadır.